دور از انتظار است که فکر کنید طراحی و معماری فضای اداری فقط به معنای چیدمان میز و صندلی و رعایت یک سری اصول روتین است؛ چراکه طراحی چنین فضایی باید به شکلی باشد که آن را به کانون خلاقیت، همکاری و از همه مهمتر افزایش بهرهوری تبدیل کند.
اگر در فکر طراحی فضای اداری شرکت خود هستید پیشنهاد میکنیم خودتان را جای کارمندانتان بگذارید و شرایط را بسنجید، آیا با توجه به نوع کار و فعالیت شرکت، دلتان نمیخواهد در بهترین دکوراسیون و محیطی خوشایند و الهامبخش مطابق با تمام نیازهایتان کار کنید؟ مثلاً در محیطی با فضاهای باز و خلاقانه، امکانات اجتماعی جذاب و مکانهای استراحت یا سرگرمکننده؟ خب در این راستا بسیاری از شرکتهای بزرگ دنیا که به احتمال زیاد نامشان را شنیدهاید توجه به طراحی فضا را بهخوبی درک کردهاند و میدانند که بر اساس تحقیقات، اگر محیطهای کاری به درستی طراحی بشوند میتوانند تا ۳۰ درصد افزایش بهرهوری داشته باشند و به دنبال آن به کارکنان این احساس را بدهند که بخشی از یک تیم بزرگ و پویا هستند.
با این توضیح کوتاه بیایید تا در ادامه، به سراغ معرفی جزئیات ساختمان شرکتهای معروفی بپردازیم که با طراحیهای جذاب و منحصر بهفرد در فضای اداریشان نگاه بسیاری از طراحان و معماران را به خود جذب کردهاند، حدس میزنیم داشتن اطلاعات کافی در این زمینه میتواند الهام بخش شما برای طراحی دفتر کارتان باشد.
۱. آمازون Amazon با طراحی دیوانهوار متفاوت
- طراح: NBBJ
- مکان: Seattle, Washington, USA
- ابعاد: 1.1 میلیون متر مربع
در یک جمله باید بگوییم دفتر مرکزی آمازون در سیاتل طراحی منحصر به فردی دارد و همین مورد آن را به یکی از جاذبههای معماری دنیای مدرن تبدیل کرده است. با یک نگاه کلی متوجه خواهید شد که نمای اصلی ساختمان را کُرات شیشهای تشکیل میدهد که نشاندهندهی فضایی استوایی پر از گیاه است. در واقع این دفتر به شکل سه گلخانهی شیشهای کروی از ۶۲۰ تن فولاد ساخته شده است.
پر واضح است که در این نوع طراحی روحیه و آرامش کارکنان در نظر گرفته شده تا جایی که شما با دفتر سرپوشیده با ۴۰۰ گونهی گیاهی در تعداد حدود چهلهزار گیاه روبهرو هستید، به نظرتان طراحی جالب و متفاوتی نیست؟ این فضای شگفتانگیز و خاص برای کارکنان الهامبخش و پر از آرامش و سرزندگی است و به آنها اجازه میدهد که در هر گوشهای از محیط احساس کنند در دل طبیعت هستند.
ویژگیهای طراحی آمازون
استفاده از طبیعت: فضاهای سبز داخلی و گلخانههای شیشهای برای استراحت کارکنان و تقویت ذهنی
فضاهای باز: در جهت کاهش موانع فیزیکی مثل دیوار برای ارتباط بهتر و سریعتر
فنآوریهای پیشرفته: مجهز به سیستمهای هوشمند برای تنظیم دما، نور و تهویه
۲. فیسبوک جایی برای اشتراک ایدهها
- طراح: Frank Gehry
- مکان: Menlo Park, California, USA
- ابعاد: 430,000 متر مربع
طراح دفتر مرکزی فیسبوک یعنی فرانک گری با استفاده از فضاهای باز و روشن توانسته بهطور موثر ارتباط میان کارکنان را تقویت کند. در شرکت فیسبوک شما با فضای وسیع و نوارهای شیشهای روبهرو هستید که به خوبی نور طبیعی را به داخل میآورند. در این شرایط کارکنان بهراحتی میتوانند با یکدیگر تعامل داشته باشند.
ویژگیهای طراحی فیسبوک
فضاهای باز و بدون دیوار: برای ایجاد ارتباطات سریع و ارتباط و تعاملات تیمی
فضای اجتماعی: ایجاد محیطی که کارکنان به شکل جمعی به راحتی همکاری کنند
نور طبیعی: توجه خاص به نور طبیعی در جهت افزایش بهرهوری و ایجاد حس خوب
۳. گوگل: طراحی فضاهای شاد و خلاقانه
طراح: Bjarke Ingels Group
مکان: Mountain View, California, USA
ابعاد: 4.1 میلیون متر مربع (کمپ عظیم گوگل)
دفاتر گوگل این موتور جستجوی فوقالعاده در سرتاسر جهان به طراحیهای خلاقانه و جذاب معروف هستند. اما در طراحی دفتر مرکزی googel در مانتین ویو، کالیفرنیا فضاهای باز با رنگهای شاد و امکانات رفاهی گسترده به چشم میخورد.
به طور کلی این ساختمان از قسمتهای مختلف از جمله دفاتر، اتاقهای ملاقات در اندازههای مختلف، سالن ورزشی تناسب اندام، یک کافه تریا با ۲۰۰ صندلی تشکیل شده است. طراحی فضای اداری گوگل به شکلیست که کارکنان در آن احساس راحتی و آزادی عمل بالایی دارند. استفاده از رنگهای شاد و گیاهان داخلی؛ همچنین فضاهای خلاقانه برای استراحت، روی هم رفته میتواند احساس نوآوری و تفکر خلاقانه را به کارکنان القا کند.
برای نمونه اگر نگاهی به اتاق هیئت مدیره بیاندازید عکسهای خانوادگی خلاقانهای را روی دیوارها خواهید دید که حس صمیمیت را القا میکنند، از طرفی وجود کتابخانهای با تم ویکتوریایی و استفاده از تصاویر شخصیتهای جنگ ستارگان که ترتیب زمان را نشان میدهند محیطی خلاقانه ایجاد کرده است؛ البته اگر دیدید که کارکنان گوگل برای رفتوامد در داخل شرکت از اسکوتر استفاده میکنند نباید تعجب کنید؛ چراکه یکی از راهکارهای جالب گوگل برای ایجاد احساس نشاط و راحتی در حرکت دقیقا همین مورد است.
ویژگیهای طراحی گوگل
طراحی مدرن با فضاهای شاد و رنگارنگ: استفاده از رنگهای زنده برای ایجاد احساس مثبت
طراحی فضاهای مشترک: در جهت تعامل و همکاری بیشتر از طریق فضاهای باز و بدون دیوار
امکانات رفاهی: استخرها، سالنهای ورزشی، و اتاقهایی برای تفریح و استراحت
۴. توییتر: فضای در سبک مینیمالیستی و کارآمد
*Twitter یک دنیای باز برای ارتباطات*
طراح: Gensler
مکان: San Francisco, California, USA
ابعاد: 25000 متر مربع
طراحی دفتر مرکزی توییتر در سانفرانسیسکو از آن دسته نمونههایی است که روی سادگی و کارایی تمرکز دارد و به سبک مینیمالیستی معروف است. طراح توییتر به سمت فضاهای باز و مبلمان مدرن و شیک رفته است، فضای داخلی به شکلیست که کارکنان میتوانند بدون مزاحمت کار کنند و در عین حال به راحتی با یکدیگر ارتباط بگیرند.
ویژگیهای طراحی توییتر
ساده اما کارآمد: تمرکز بر سبک مینیمالیستی برای حفظ تمرکز
فضاهای مشترک: ایجاد فضاهایی برای تعامل و همکاری
نور طبیعی: استفاده هر چه بهتر از نور طبیعی برای بهبود روحیه و افزایش بهرهوری
۵. تسلا: محیطی الهامبخش برای مهندسی و خلاقیت
طراح: BIG – Bjarke Ingels Group
مکان: Palo Alto, California, USA
ابعاد: ۴.۹ میلیون متر مربع
فضای اداری تسلا، بهطور خاص دارای تکنولوژیهای پایدار و استفاده از منابع طبیعی به شکل بهینه است؛ یعنی این شرکت با توجه به هدف خود نیازهای مهندسی، تحقیقی و توسعه و تولید خودروهای الکتریکی پیشرفته را برآورده میکند. طراحی دفتر تسلا شامل تقویت کارایی در فضای کاری با نور طبیعی، فضاهای سبز و سیستمهای تهویه هوشمند است.
اما نکتهی برجسته طراحی محیطهای آزمایشی برای خودروها و محیطهای رانندگی خودران است که به تسلا امکان میدهد کارکنان فعالیتها را در عرصه خودروسازی و انرژیهای قابل تجدید به راحتی مشاهده کنند و به طور مستقیم در جریان فرایند تولید باشند.
ویژگیهای دفتر تسلا
بخشهای تحقیقاتی و آزمایشگاههای پیشرفته: برای توسعه تکنولوژیهای جدید به ویژه باتریهای نسل جدید و سیستمهای رانندگی به شکل خودران
تاکید روی فضای باز و شفاف: در جهت فضاهای مشترک و محیطهای کاری باز
ساختارهای صنعتی و فضاهای تولید باز: برای بهبود فرآیندهای تولید
۶. اپل: معماری پایدار با طراحی خاص
مکان: کوپرتینو، کالیفرنیا، ایالات متحده
طراح: نورمن فاستر و شرکت معماری Foster + Partners
ابعاد: مساحت کلی 700000 متر مربع و دفتر مرکزی آن در مساحت 260,000 متر مربع است.
Apple Park دفتر مرکزی اپل یکی از مشهورترین طراحیهای دفاتر شرکتهای فناوریست که نورمن فاستر به عنوان طراح این فضا سعی کرده بیشتر از مواد طبیعی مثل شیشه، فولاد و چوب به شکل ویژه در آن استفاده کند.
در طراحی ساختمان این شرکت دایرهای شکل که با بزرگترین صفحات شیشهای منحنی جهان پوشیده شده توجه اصلی روی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و فضای سبز است.
فضای داخلی اپل پارک شامل محیطهای کاری باز و مدرن، اتاقهای جلسات مجهز و پیشرفته و فضاهای تحقیق و توسعه است. در طراحی اپل فضاهای سبز وسیع، باغها و درختان متعدد در ایجاد آرامش و بازدهی بیشتر کارکنان بسیار تاثیرگذار هستند.
ویژگیهای طراحی اپل
ساختمان دایرهای شکل: طراحی منحصر به فرد برای تقویت همبستگی و اتحاد
فضای سبز و طبیعی: وجود بیش از ۹ هزار درخت و فضاهای سبز در جهت قرارگیری در دل طبیعت و القاء حس ارامش
استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر: ۱۰۰٪ انرژی مورد نیاز شرکت از منابع قابل تجدید تامین میشود
۷. نایک: فضایی برای خلاقیت و ورزش
مکان: پورتلند، ایالات متحده
طراح: شرکت STUDIOS، شرکت WeShouldDoItAl
ابعاد: حدود 150000 متر مربع
فضای اداری نایک که شعبههای مختلف آن در سرتاسر دنیا واقع شده است، به طراحی مدرن و الهامبخش شناخته میشود. به طور کلی تمرکز اصلی دفتر مرکزی نایک در پورتلند ، روی ایجاد محیطی مناسب برای خلاقیت و ورزش است.
این شرکت به سمت ایجاد فضاهای باز و امکانات ورزشی رفته تا کارکنان بتوانند به طور همزمان به کار و فعالیتهای ورزشی بپردازند؛ البته که در این شرکت طرحهای گرافیکی، تصاویر، رنگهای متنوع و تایپوگرافیهای متنوعی وجود دارد، به طور مثال یکی از آیتمهای برجسته، طراحی موزاییک بسکتبال نمادین پشت قهوهخانهای با تم مایکل جردن است که به دست میکا بلماریچ، هنرمند نیویورکی، خلق شده و روایتگر لحظات تاریخی و دستاوردهای ورزشی است.
فضای اداری نایک شامل بخشهای مختلف از جمله دفاتر مستقل، قسمتهایی برای استراحت و صرف غذا و نوشیدنی، کتابخانه، سالن ورزشی تناسب اندام و یک زمین بسکتبال بزرگ سرپوشیده است.
ویژگیهای طراحی نایک
فضاهای ورزشی: شامل سالنهای ورزشی و مسیرهایی برای دویدن و ارتقاء سلامت کارکنان
فضای باز: طراحی فضاهای بدون دیوار و مانع برای تسهیل همکاری
الهامی از طبیعت: بهرهگیری از المانهای طبیعی و سبز برای الهامبخشی و تقویت خلاقیت
۸. زوم (Zoom): فضای کار از خانه و راه دور تا دفتر مرکزی
مکان: سان خوزه، کالیفرنیا
طراح: شرکت Gensler
ابعاد: مساحت تقریبی. 1,858 متر مربع
زوم از آن دسته شرکتهایی است که طراحی دفاتر آن تطابق بسیار خوبی با همکاریهای راهدور و دورکاری دارد. در واقع با توجه به رشد ابزارهای ارتباطی و مجازی، شرایطی مهیا است تا کارمندان در محیط اداری این شرکت با وجود امکانات و المانهای درست بتوانند بدون دغدغه و چالش برای همکاری از راه دور و کار در دفتر آماده باشند. طراحی این شرکت که به طوری در یک کمپلکس اداری بزرگ قرار دارد، شامل استفاده از رنگهای ملایم و مدرن، فضای سبز داخلی و اتاقهای انعطافپذیر برای کار گروهی و فردی است.
ویژگیهای طراحی زوم
فضاهای ترکیبی: فضاهایی مناسب برای تعامل و همکاری به شکل حضوری و آنلاین
استفاده از فنآوریهای نوین: مجهز به سیستمهای پیشرفته برای ارتباطات صوتی و تصویری
انعطافپذیری: قابلیت استفاده از محیط برای جلسات حضوری و مجازی
۹. فضای اداری شرکت لینکدین
طراح شرکت: Interior Architects
مکان: سان فرانسیسکو، کالیفرنیا
ابعاد : حدود : 40900 مترمربع
اگر بگوییم طراحی شرکت لینکدین یک شاهکار از طراحی مدرن است اغراق نکردهایم؛ چراکه دفتر کار ۲۶ طبقهای لینکدین در سان فرانسیسکو نه تنها بهعنوان یک محیط کاری مدرن خودنمایی میکند؛ بلکه تجربه بصری و فکری شگفتانگیزی را برای کارکنان به وجود میاورد.
طراحی شرکت لینکدین به نحوی است که برای هدایت افراد در فضا و تعریف هر بخش از آن از عناصر گرافیکی استفاده شده است که این نوع طراحی به شکل جذابی ترکیبی از زیبایی و کارایی را به نمایش میگذارد. در واقع براساس آن هر طبقه هویت مجزا و متفاوتی را برای خود دارد.
از طرفی در طراحی اتاقهای جلسات در هر طبقه از تمهای خاصی استفاده شده است که از تم بارهای قدیمی و کافههای شیک گرفته تا فضای مرتبط به نوازندگان و فیلمهای محلی توانسته شکلی از خلاقیت و جذابیت منحصر به فردی را ایجاد کند، در مجموع همین نواوری و خلاقیتها در طراحی این شرکت فضایی برای الهام، نوآوری و تعاملهای بیپایان است.
۱۰. اینتل: فضاهایی برای نوآوری و همکاری
مکان: سانتا کلارا، کالیفرنیا
طراح: شرکت طراحی Gensler
ابعاد: حدود 111,500 متر مربع
طراحی اینتل که یک شرکت پیشرو در زمینهی طراحی و تولید نیمههادیها و بهخصوص تراشههای پردازشی است روی ایجاد نوآوری و تحقیقات تمرکز دارد. در واقع اینتل به شدت روی فضاهای باز و استفاده از فناوریهای پیشرفته برای افزایش کارایی و بهرهوری کارمندان خود تاکید دارد.
یکی از جاذبههای طراحی داخلی این شرکت استفاده هوشمندانه از فضاهای باز و تقسیمبندیهای منعطف آن است. در این طراحی قسمتهای مختلف با دیوارهای شیشهای تقسیم شدهاند تا به دنبال آن هم نور طبیعی بیشتر به فضا برسد هم فضای اداری بزرگتر به نظر برسد. این را هم اضافه کنیم که بخشهای مختلف این ساختمان بهطور استراتژیک با استفاده از رنگهای ملایم و متنوع طراحی شده است.
ویژگیهای طراحی اینتل
طراحی فضاهای تحقیقاتی: اتاقهای تحقیق و توسعه در جهت تقویت نوآوری
ایجاد فضای باز: برای تسهیل در تعامل و همکاری تیمها
فنآوریهای پیشرفته: مجهز به سیستمهای هوشمند و بهروز برای بهبود محیط کاری